Анорексията и булимията стават бич и за 12-годишните?

Интересна статия за анорексията публикува вестник „Телеграф“. Нека я споделим с вас:

Главоломно се увеличава броят на 12-годишни хлапета, страдащи от анорексия и булимия. Процентите нарастват, поради по-ранното настъпване на пубертета и влиянието от бомбардирането с реклами за отслабване. Допълнителна тежест прибавя и фактът, че голяма част от родителите също страдат от хранителни разстройства. Това индиректно става предпоставка за заболяване и при децата им.

Статистиките сочат, че допреди няколко години най-уязвими за тези заболявания са били юношите от 14 до 20 години. Наблюдава се както спад в долната граница, така и покачване при жени и мъже над 40 години. В България официална статистика не се води, но по неофициални данни болните от силния пол са между 5 и 10%. В изминалите десет години се наблюдава увеличение с около 4 пъти на броя на мъжете, страдащи от анорексия и булимия. Д-р Светлана Бояджиева, психиатър и специалист в тази област, обясни пред ,,Телеграф“ подробности относно този род заболявания, от което става ясно, че голяма част от представителите на мъжкия пол изпитват притеснения да потърсят лекарско мнение, тъй като тези болести са всеобщо приети за типично женски.

По-назад във времето тези хранителни разстройства са много рядко срещани от медиците и трудно разпознаваеми. Към днешна дата при навременно потърсена помощ се прилага адекватно лечение. Комплексната терапия за тези заболявания като цяло е доста скъпа, защото в нея са ангажирани редица специалисти и е доста продължителна. Например едно такова лечение в Англия струва около 8000 лири на месец. Наскоро беше открит първият център в България за лечение на хранителни разстройства в болница ,,Токуда“.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s